

Kostaryka jest jednym z krajów, które doprowadziły uprawę i produkcję kawy niemal do perfekcji. Plantacje kawy na Kostaryce położone są na wulkanicznych zboczach środowisko to idealne warunki dla drzew kawowych. Uprawy znajdują się nawet 2000 metrów n.p.m. i w większości są całkowicie ekologiczne, a ich właściciele stawiają przede wszystkim na bardzo dobrą jakość. Czerwone jagody kawy, które wielkością i wyglądem przypominają wiśnie, zbierane są kilka razy w okresie dojrzewania. W przypadku rodzaju San Rafael ziarna poddawane są obróbce przez mycie, w którym usuwany jest miąższ i skórki, w wodzie przebiega fermentacja, a następnie suszenie. Kładzie się również nacisk na końcową klasyfikację według wielkości i jakości ziaren kawy. Kawy z Kostaryki znane są z dbałości przy każdym etapie ich powstawania, dzięki czemu najczęściej określa się je jako jedne z najlepszych na świecie. Kostaryka San Rafael Tarrazzu pochodzi z plantacji leżącej na południe od stolicy San Jose. Cechuje ją ciekawa harmonia kwasowości pomarańczy i aromatyczności przy delikatnym łagodnym smaku. Wysoka jakość ziaren oraz proces ręcznego palenia przeprowadzany przez specjalistów gwarantuje, że kawa będzie wyjątkowa. Na pewno usatysfakcjonuje miłośników niecodziennych smaków.
Nasze kawy pakujemy w eleganckie trójwarstwowe torebki wraz z klipsem wielokrotnego użycia. Dzięki temu kawa zachowuje świeżość przez długi czas. Na torebce znajduje się etykieta z nazwą kawy i datą ważności.
Sposób przygotowania: kawę przygotować można w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, bezpośrednio zalewając w filiżance (po uprzednim zmieleniu) lub innymi metodami.
Moc: mocna
Kwasowość: średnia
Aromat (nuta): czekolada, orzech, owoce