

100 % Arabica Kolumbia Kawa należy do silnych kaw, o wysokiej jakości i dużej wielkości ziarna przy pełnej intensywności.
Jakościowa plantacyjna kawa z Kolumbii jest najczęściej poszukiwana na świecie. Nazwa tej łagodnej kawy pochodzi od łacińskiego słowa excelsior - wspaniały, wyniosły. Arabica Excelso jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Obrabia się je metodą mokrą a następnie suszy na słońcu i sortuje ręcznie lub maszynowo. W zależności od kraju do którego ma być eksportowana wybiera się metodę obróbki i sortu. Ziarna Kolumbijskiej Excelso mają zielonkawy kolor zwłaszcza wtedy, gdy są świeżo zebrane. Główne obszary upraw znajdują się w rejonach: Medelin, Armenia, Manizales, przy czym kawa z tego pierwszego uchodzi za najlepszą. Właśnie z tych trzech rejonów pochodzi znaczna część kawy eksportowej o nazwie Excelso. Arabica Excelso doskonale nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, daje bowiem wysoką cremę, bogaty i delikatny smak z karmelowym akcentem.
Nasze kawy pakujemy w eleganckie trójwarstwowe torebki wraz z klipsem wielokrotnego użycia. Dzięki temu kawa zachowuje świeżość przez długi czas. Na torebce znajduje się etykieta z nazwą kawy i datą ważności.
Sposób przygotowania: kawę przygotować można w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, bezpośrednio zalewając w filiżance (po uprzednim zmieleniu) lub innymi metodami.
Moc: mocna
Kwasowość: średnia
Aromat (nuta): czekoladowy,orzechowy,owocowy