

Herbata ta posiada duże liście i większą zawartość złotych tipsów niż przeciętny Assam. Jest wyrazisty, nieco słodkawy w posmaku, a napar ma kolor głęboko pomarańczowy. Posiada duże liście i większą zawartość złotych tipsów niż przeciętny Assam. Nadają one naparowi wysoką jakość i znakomitą delikatność. Herbata pochodzi z prowincji Assam, która znajduje się na południowym brzegu rzeki Brahmaputra. Nazwa MOKALBARI wywodzi się od słów "MOKAL" i "BARI". Słowo MOKAL oznacza specjalną odmianę wysokich bambusów, podczas gdy słowo BARI oznacza konkretną lokalizację lub ogród. Tak więc złożone słowo MOKALBARI ma znaczenie ogrodu o specjalnej różnorodności grubych i wysokich drzew bambusowych. Zawiera niewielką ilość teiny. Polecana jest zarówno dla osób regularnie pijących Assam, jak i dla tych, którzy piją słodowe herbaty od czasu do czasu.
Składniki: herbata czarna Assam
Kraj Pochodzenia: Indie
Temperatura parzenia w °C: 95
Czas Parzenia w minutach: 2-6
Ilość parzeń z jednej porcji: 2
Sposób parzenia: Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut.
Napar: złocisty, ciemny
Nuta: słodkawy, z lekko zaznaczoną dymną nutą.
Opakowania:
- nasze produkty pakujemy w eleganckie trójwarstwowe torebki zamykane złotym, metalowym klipsem wielokrotnego użycia
- torebki są wybierane losowo w kolorze zieleni, złota lub czerwieni
- na opakowaniu znajduje się etykieta z nazwą produktu i datą ważności.
- okazjonalnie zmienia się grafika etykiety w zależności od święta np. Wielkanoc, Boże Narodzenie, Dzień Nauczyciela
- z tyłu torebki etykieta zawiera sposoby parzenia najpopularniejszych gatunków herbat oraz skład zakupionego produktu
Każdy z naszych produktów nadaje się idealnie na prezent. Oryginalne mieszanki z najlepszych składników owocowych i kwiatowych, zapakowane w kolorowe opakowania.
Produkcja herbaty 4 etapy:
Więdnięcie - liście poddaje się więdnięciu by przy zwijaniu nie pękała ich powierzchnia.
Zwijanie/skręcanie - na tym etapie liście posiadają owocowy zapach przypominający jabłka. W zwiniętych liściach uwalniają się substancje chemiczne, które następnie decydują o ostatecznym kolorze i aromacie herbaty.
Fermentacja - zwinięte listki pozostawia się na kilka godzin, aby wchłonęły tlen, co pociąga za sobą przemiany chemiczne zmieniające barwę liści z zielonej na rdzawoczerwoną.
Suszenie - utlenione liście są poddawane wysokiej temperaturze w celu zahamowania dalszego naturalnego rozkładu zyskując swój ostateczny czarny kolor i wyrazisty aromat herbaciany.