

Earl Grey to jedna z najpopularniejszej czarnej herbaty na świecie. Nie przez przypadek bywa nazywana królową herbat aromatyzowanych. Jest to chińska herbata, która swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza olejkowi eterycznemu z bergamotki (olejek ze skórki pomarańczy bergamotki). Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak i aromat, niewiele jednak wie że posiada ona także właściwości prozdrowotne. Substancje zawarte w olejku bergamotowym wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają produkcję endorfin, odpowiedzialnych za poprawę nastroju oraz stymulują pracę mózgu. Do dziś Earl Grey jest ucieleśnieniem najlepszej angielskiej herbaty.
Składniki: herbata ceylon BOP1, olej bergamotowy
Wartość odżywcza w 100ml
wartość energetyczna 4kJ/1 kcal
Tłuszcz< 0,5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,5g
Węglowodany <0,5g
-w tym cukry <0,5g g
Białko <0,5g
Sól <0,1g
Sposób parzenia: Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 2-6 minut.
Temperatura parzenia w °C: 95
Czas Parzenia w minutach: 2-6
Ilość parzeń z jednej porcji: 2
Kraj Pochodzenia: Chiny
Nuta: owocowa
Opakowania:
- nasze produkty pakujemy w eleganckie trójwarstwowe torebki zamykane złotym, metalowym klipsem wielokrotnego użycia
- torebki są wybierane losowo w kolorze zieleni, złota lub czerwieni
- na opakowaniu znajduje się etykieta z nazwą produktu i datą ważności.
- okazjonalnie zmienia się grafika etykiety w zależności od święta np. Wielkanoc, Boże Narodzenie, Dzień Nauczyciela
- z tyłu torebki etykieta zawiera sposoby parzenia najpopularniejszych gatunków herbat oraz skład zakupionego produktu
Każdy z naszych produktów nadaje się idealnie na prezent. Oryginalne mieszanki z najlepszych składników owocowych i kwiatowych, zapakowane w kolorowe opakowania.
Produkcja herbaty 4 etapy:
Więdnięcie - liście poddaje się więdnięciu by przy zwijaniu nie pękała ich powierzchnia.
Zwijanie/skręcanie - na tym etapie liście posiadają owocowy zapach przypominający jabłka. W zwiniętych liściach uwalniają się substancje chemiczne, które następnie decydują o ostatecznym kolorze i aromacie herbaty.
Fermentacja - zwinięte listki pozostawia się na kilka godzin, aby wchłonęły tlen, co pociąga za sobą przemiany chemiczne zmieniające barwę liści z zielonej na rdzawoczerwoną.
Suszenie - utlenione liście są poddawane wysokiej temperaturze w celu zahamowania dalszego naturalnego rozkładu zyskując swój ostateczny czarny kolor i wyrazisty aromat herbaciany.