

Herbata czarna charakteryzująca się niepowtarzalnym zapachem i subtelną słodyczą. Dojrzewająca na wysokich plantacjach zachwyca podniebienia największych smakoszy herbat. Herbata o wyjątkowej jakości, uprawiana na wyżynach Sri Lanki na wysokości od 1000 do 2000 metrów. Delikatna gorycz doskonale współgra z odrobiną korzenności, jest idealną bazą do owocowych, kwiatowych jak również korzennych dodatków. Drobne liście, lekko czerwone. Napar charakteryzuje się delikatnym aromatem, orzeźwiającym smakiem oraz czerwono- złotą barwą.
Składniki: herbata czarna Ceylon OP1
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Sposób parzenia: Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut.
Temperatura parzenia w °C: 95
Czas Parzenia w minutach: 2-6
Ilość parzeń z jednej porcji: 2
Napar: czerwono- złoty
Nuta: intensywna, wyrazista, ze świeżą nutą
Orange Pekoe (OP) – dobrej jakości, cały, długi liść
Opakowania:
- nasze produkty pakujemy w eleganckie trójwarstwowe torebki zamykane złotym, metalowym klipsem wielokrotnego użycia
- torebki są wybierane losowo w kolorze zieleni, złota lub czerwieni
- na opakowaniu znajduje się etykieta z nazwą produktu i datą ważności
- okazjonalnie zmienia się grafika etykiety w zależności od święta np. Wielkanoc, Boże Narodzenie, Dzień Nauczyciela
- z tyłu torebki etykieta zawiera sposoby parzenia najpopularniejszych gatunków herbat oraz skład zakupionego produktu
Każdy z naszych produktów nadaje się idealnie na prezent. Oryginalne mieszanki z najlepszych składników owocowych i kwiatowych, zapakowane w kolorowe opakowania.
Produkcja herbaty 4 etapy:
Więdnięcie - liście poddaje się więdnięciu by przy zwijaniu nie pękała ich powierzchnia.
Zwijanie/skręcanie - na tym etapie liście posiadają owocowy zapach przypominający jabłka. W zwiniętych liściach uwalniają się substancje chemiczne, które następnie decydują o ostatecznym kolorze i aromacie herbaty.
Fermentacja - zwinięte listki pozostawia się na kilka godzin, aby wchłonęły tlen, co pociąga za sobą przemiany chemiczne zmieniające barwę liści z zielonej na rdzawoczerwoną.
Suszenie - utlenione liście są poddawane wysokiej temperaturze w celu zahamowania dalszego naturalnego rozkładu zyskując swój ostateczny czarny kolor i wyrazisty aromat herbaciany.