Herbata czarna Darjeeling Margaret's Hope

Inaczej Nadzieja Małgorzaty jest to indyjska herbata z drugiego zbioru, pochodząca z jednego z najbardziej znanych i cenionych ogrodów. Charakteryzuje się lekko poskręcanymi płatkami i zapachem o domieszce ciemnej czekolady i rumu. Napar herbaty ma głęboki czerwonawo- brązowy kolor a jej słodki delikatny smak zawiera w sobie nuty orzechów i szlachetnego drewna. Ciekawa historia nazwy tej wybornej herbaty wiąże się z pięknym ogrodem Bara- Rington w prowincji Daarjeeling. W roku 1864 ogród należał do właściciela, którego piękna córka Małgorzata pielęgnowała i dopatrywała. Kiedy wyruszała w daleką podróż do Anglii, żyła nadzieją, że jeszcze kiedyś wróci do swego ukochanego ogrodu. Jej przedwczesna śmierć pokrzyżowała te plany. Ojciec by uczcić swą córkę nadał nazwę herbacie pochodzącej z tego ogrodu „ Nadzieja Małgorzaty”. 
Na pamiątkę swojej zmarłej córki Margaret, która bardzo kochała ogród, właściciel Bagdon nadał jej nazwę plantacji na początku lat 30. XX wieku. Powolny wzrost stanowi podstawę wysokiej jakości herbaty i zachowanie w pełni aromatycznych właściwości. Herbata posiada aromatyczny, pikantny i nieco słodki bukiet.

Składniki: herbata czarna Darjeeling Margaret's Hope TGFO01 Second

Kraj Pochodzenia: Indie

Sposób parzenia: Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut.

Temperatura parzenia w °C: 95

Czas Parzenia w minutach: 2-6

Ilość parzeń z jednej porcji: 2

Napar: miedziany, pomarańczowy

Nuta: lekko słodki, kwiatowy

SF - zbierane w czerwcu, herbaty te są bardziej rozwinięte. Smak pełny i doskonały. Wspaniała popołudniowa herbata, która szczególnie dobrze komponuje się z bułeczkami i konfiturą malinową.

Opakowania: 

- nasze produkty pakujemy w eleganckie trójwarstwowe torebki zamykane złotym, metalowym klipsem wielokrotnego użycia

- torebki są wybierane losowo w kolorze zieleni, złota lub czerwieni

- na opakowaniu znajduje się etykieta z nazwą produktu i datą ważności.

- okazjonalnie zmienia się grafika etykiety w zależności od święta np. Wielkanoc, Boże Narodzenie, Dzień Nauczyciela

- z tyłu torebki etykieta zawiera sposoby parzenia najpopularniejszych gatunków herbat oraz skład zakupionego produktu

Każdy z naszych produktów nadaje się idealnie na prezent. Oryginalne mieszanki z najlepszych składników owocowych i kwiatowych, zapakowane w kolorowe opakowania.

Produkcja herbaty 4 etapy:

Więdnięcie - liście poddaje się więdnięciu by przy zwijaniu nie pękała ich powierzchnia.

Zwijanie/skręcanie - na tym etapie liście posiadają owocowy zapach przypominający jabłka. W zwiniętych liściach uwalniają się substancje chemiczne, które następnie decydują o ostatecznym kolorze i aromacie herbaty.

Fermentacja - zwinięte listki pozostawia się na kilka godzin, aby wchłonęły tlen, co pociąga za sobą przemiany chemiczne zmieniające barwę liści z zielonej na rdzawoczerwoną.

Suszenie - utlenione liście są poddawane wysokiej temperaturze w celu zahamowania dalszego naturalnego rozkładu zyskując swój ostateczny czarny kolor i wyrazisty aromat herbaciany.


Tagi:
Waga
20,00 zł
Ilość

Osoby, które zakupiły ten przedmiot, kupiły także: