Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym

Obecnie są one dostępne w różnych kształtach, rozmiarach i dodatkowo posiadają szereg funkcji.  Woda pod ciśnieniem jest przepychana przez komorę z drobno zmielonymi ziarnami kawy i filtrem, w wyniku czego powstaje epresso.  Jeśli chcesz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać trochę gorącej wody i zamienić ją w Americano lub spienić mleko, aby przygotować kawę mleczną.

Wyróżniamy następujące ekspresy: 

- ekspres ciśnieniowy automatyczny

- ekspres kolbowy

- ekspres kapsułkowy

Dużym plusem wspomnianych powyżej urządzeń jest szybkość i prostota obsługi. Ekspres domowy potrzebuje tylko kilku minut na rozgrzanie – po nim wystarczy tylko 20-30 sekund. Jeśli chodzi o wymagany poziom umiejętności, to wszystko zależy od ekspresu. Niektóre robią świetne espresso prawie automatycznie.  Ręczne ekspresy będą wymagały trochę wyższego poziomu umiejętności.

Parzenie kawy w kawiarce

Jej działanie opiera się na 3-komorowym procesie parzenia. Woda znajdujące się w dolnej komorze zaczyna wrzeć, produkowana przez nią para woda wytwarza ciśnienie, które wypycha wodę przez zmieloną kawę do górnej komory. Sam proces parzenia jest bardzo szybki. Po podgrzaniu wody nie powinno to trwać dłużej niż 5 minut. Z reguły kawa powinna być zmielona na średnią grubość.

Parzenie kawy w AeroPresie

Prostota to główna jego cecha i jeśli dodasz do tego odpowiednią temperaturę wody, odpowiedni poziom ciśnienia i odpowiedni stopień mielenia kawy to w ciągu kilku minut uzyskasz doskonały napar. Możesz w nim zrobić zwykłą gorącą kawę, zimną, a nawet espresso. Po opanowaniu zwykłego naparu możesz spróbować bardziej finezyjnych metod i technik parzenia.

Parzenie kawy w French Presie

Jest  bardzo łatwy w użyciu i produkuje napar o wyrazistym smaku, który nie przypomina kawy przygotowanej innymi sposobami parzenia.

Zdecydowanie nie jest to super szybka metoda przygotowania kawy. Od zagotowania wody, po moczenie i przesunięcie tłoku będziesz potrzebować około 10 minut.

Parzenie kawy w Dipperze

Jest maleńki i niebywale lekki, co oznacza, że można go zabrać praktycznie wszędzie i co najważniejsze parzy świetną kawę. Ma on duży otwór u dołu, poprowadzony przez spiralne żebra z boku. Dzięki nim proces parzenia kawy jest, tak unikalny.

Proces parzenia jest bardzo prosty. Wystarczy, że włożysz papierowy filtr i zmieloną kawę, zalejesz i poczekasz, aż kawa się namoczy, a następnie zaczniesz przelewać wrzącą wodą. 

Jeśli chodzi o czas przygotowania, to wynosi on kilka minut – 30 sekund na namoczenie zmielonej kawy i około 3 minuty na nalewanie wody oznaczają, że zaparzysz tę kawę w mniej niż 5 minut.

Parzenie kawy w kubku lub filiżance

Parzenie kawy zmielonej w kubku zalewając wrzącą wodą. Najbardziej popularny sposób parzenia kawy i oczywiście bardzo ekonomiczny i szybki.