
Matcha - właściwości i zastosowanie
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która jest produkowana z liści krzewów dojrzewających na plantacjach zacienianych specjalnymi konstrukcjami z bambusa. Bambusowe zacieniacze zmniejszają ekspozycję krzewów na światło słoneczne, dzięki czemu ich liście zyskują jeszcze lepsze właściwości. Na takich plantacjach uzyskuje się tzw. tenchę, czyli herbatę, której liście nie są zwijane. To właśnie tencha jest wykorzystywana do produkcji matchy. Produkowanie matchy polega na rozdrobnieniu herbaty na proszek w przystosowanych do tego żarnach. W ten sposób powstaje znana nam sproszkowana zielona herbata.
Matcha nazywana jest herbatą japońską, jednak tak naprawdę pochodzi z Chin. Matcha dotarła do Japonii dzięki buddyjskim mnichom i już od XII wieku jest używana do tradycyjnej ceremonii herbacianej. Wcześniej, bo od VIII wieku picie matchy miało wymiar towarzyskiej rozrywki, natomiast kilkaset lat później parzenie matchy stało się podstawą do wyrafinowanej filozofii życia nazywanej Chado, co z japońskiego oznacza Drogę Herbaty.
Herbata matcha - właściwości zdrowotne
Działanie odprężające
Kiedy wydłużymy proces parzenia matchy do 5-8 minut, uwolni się z niej L-teanina. Składnik ten ma działanie uspokajające, zmniejszające stres oraz niepokój, a także stabilizuje nasz nastrój.
Działanie poznawcze
L-teanina korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny i dopaminy w organizmie. Te dwie substancje odgrywają bardzo ważną rolę dla dobrego samopoczucia, kreatywności czy gotowości do podjęcia się nowych wyzwań. Substancje te biorą również udział w toczących się procesach układu nerwowego, a tym samym wpływają na sen, zdolności motywacyjne czy odczuwanie przyjemności.
Działanie pobudzające
To świetny zamiennik kawy. Jedna filiżanka tej herbaty dostarcza prawie taką samą ilość kofeiny, co jednak filiżanka kawy. Co ciekawe, matcha lepiej wpływa na nasz organizm, ponieważ dodaje energii stopniowo, a co za tym idzie – pozwala uniknąć nagłego spadku siły.
Działanie odchudzające
Matcha w swoim składzie ma związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który korzystnie wpływa na nasz metabolizm. Przeprowadzono badania, które pokazały, że osoby pijące zieloną herbatę straciły na wadze dwa razy więcej niż ci, którzy w ogóle jej nie spożywali. Matcha jedynie wspomaga proces odchudzania. Potwierdzają to dietetycy i przypominają, że należy również zmienić nawyki żywieniowe oraz być aktywnym fizycznie;
Działanie wspierające przy chorobach przewlekłych
Matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Te substancje są bardzo ważne, ponieważ przyczyniają się do zapobiegania rozwojowi takich chorób jak nadciśnienie czy cukrzyca. Mogą również ustrzec przed chorobami serca oraz nowotworem.
Działanie wspomagające odporność
Matcha wzmacnia układ immunologiczny. Katechiny, które stanowią jeden z głównych składników matchy wyróżniają się właściwościami antybiotycznymi i wzmacniają organizm działając antybakteryjnie oraz antywirusowo. W jednej filiżance matchy znajdują się znaczne pokłady witamin A i C oraz wapnia, żelaza i potasu;
Działanie obniżające poziom złego cholesterolu
Osoby, które piją regularnie matchę cieszą się niższym poziomem tzw. złego cholesterolu LDL, a wyższym poziomem dobrego cholesterolu HDL;
Działanie oczyszczające
W matchy zawarta jest wysoka ilość chlorofilu, który jej liściom nadaje zielony kolor. W związku z tym matcha wyróżnia się właściwościami oczyszczającymi ludzki organizm z toksyn.
Jak należy parzyć herbatę matcha?
Chcąc przygotować herbatę, najpierw musimy się zaopatrzyć w potrzebny sprzęt. Pierwszym z nich jest matchawan. Jest to specjalna duża czarka, która jest używana do przygotowania herbaty. Kolejnym elementem jest chashaku, czyli bambusowa łyżeczka, którą nakłada się matchę. Jest jeszcze bambusowa miotełka przeznaczona do ubijania herbaty.
Wsypujemy płaską łyżeczkę matchy do czarki, a następnie zalać około 150-200 ml wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, ważne by nie był to wrzątek. Potem przy pomocy miotełki należy szybkimi ruchami mieszać napój, aż do momentu, kiedy proszek się rozpuści, a na powierzchni pojawi się pianka.