![](https://www.drherb.pl/561-home_default/hibiskus.jpg)
![](https://www.drherb.pl/561-home_default/hibiskus.jpg)
Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej). Hibiskus obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne, wzmacnia układ immunologiczny – to tylko niektóre z prozdrowotnych właściwości hibiskusa. To cenne źródło witaminy C, wapnia i soli mineralnych. Charakteryzuje się pięknymi kwiatami i z tego powodu jest znany na całym świecie jako roślina ozdobna. Drugą jego znaną właściwością jest jego związek z herbatą, ponieważ bardzo często jest on dodawany i mieszany z różnymi rodzajami herbat, ubogacając tym samym ich smak, aromat oraz barwę. Hibiskus również może być zastosowany bez domieszki herbaty i zaparzany jako aromatyczny napar. Ten cudowny kwiat znany jest ze swoich prozdrowotnych oddziaływań. Między innymi obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne a także wzmacnia nasz układ immunologiczny
Napar z kwiatów hibiskusa ma przyjemny kwiatowy smak i intensywny czerwony kolor.
Składniki: hibiskus
Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna 4kJ/1 kcal
Tłuszcz <0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,5g
Węglowodany <0,5 g
-w tym cukry <0,5 g
Białko <0,5 g
Sól <0,01 g
Kraj Pochodzenia: Egipt
Temperatura: 90-95 stopni Celsjusza
Czas: 5 do 10 minut
Można osłodzić napar miodem.