Mięta Pińczowska Liść premium 30g
Parzenie mięty to popularny sposób na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mięta na ból brzucha i niestrawność jest stosowana od dziesiątek lat. Jednak okazuje się, że właściwości mięty są o wiele bardziej liczne, a herbata z mięty to tylko jeden z wielu sposobów zastosowania tego ziela obok takich produktów, jak nalewka z mięty, sok z mięty czy też nasiona mięty i mięta świeża.
Surowcem leczniczym mięty pieprzowej, są jej liście, zrywane przed zakwitnięciem, suszone lub poddawane destylacji w celu uzyskania olejku miętowego.
Mięta na jelita i żołądek działa bardzo korzystnie. Łagodzi dolegliwości trawienne, działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, przez co pomaga w trawieniu.
Właściwości mięty:
Wspomagające trawienie,
Rozkurczające,
Żółciopędne,
Wiatropędne.
Zastosowanie mięty:
Zaburzenia trawienia (na niestrawność, mięta na wzdęcia, choroby dróg żółciowych, a także mięta na wymioty),
Inhalacja w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia,
Brak apetytu,
Migrena,
Nerwobóle,
Zapalenia dziąseł i gardła,
Przemysł kosmetyczny (składnik szamponów, perfum, balsamów itp).
Mięta na żołądek
Sposób przygotowania: Kilka listków mięty wrzuć do filiżanki zaparzać 5-10 minut.
PRZECHOWYWANIE: w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.