
Jak parzyć herbatę?
Jak prawidłowo parzyć herbatę?
Parzenie herbaty jest uzależnione od wielu czynników jak rodzaj herbaty, czas parzenia, temperatura wody, dostępne naczynia do zaparzania czy w końcu upodobania osoby, dla której ją parzymy
Aby dobrze zaparzyć herbatę trzeba kierować się kilkoma zasadami:
1. Najpierw przygotować odpowiednią ilość suszu - około 2-2,5 g herbaty na filiżankę a suszu owocowego 5 g
Herbatę należy przechowywać w suchym i ciepłym miejscu w dobrze zamkniętym pojemniku. Może to być metalowa puszka, szczelnie zamykany słoik lub specjalnej 3 warstwowej torebce.
2. Przy parzeniu trzeba przestrzegać odpowiedniej temperatury wody i odpowiedniego czasu parzenia.
Rodzaj herbaty | Ilość suszu | Pierwsze parzenie | Kolejne parzenie | Ilość zaparzeń | Temperatura parzenia |
Herbata biała | 1,5-2g | 2 minuty | 3 minuty | 2 | 90 C |
Herbata zielona | 1,5-2 g | 2 minuty | 3 minuty | 3 | 70-80 C |
Herbata czarna | 1,5-2 g | 3 minuty | 2 minuty | 2 | 95 C |
Herbata czerwona | 2 g | 2 minuty | 1 minuta | 3 | 95 C |
Herbata Oolong | 2 g | 2 minuty | 1 minuta | 3 | 90 C |
Herbata owocowa | 2 g | 5 | 5 | 2 | 95 C |
Yerba Mate | 3/4 tykwy | 3-4 | 3-4 | 6 | 80 C |
Rooibos | 2 g | 3-4 | 3-4 | 2 | 90 C |
Kilka Uwag
Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C a po 12 minutach spada do temperatury 75°C.
Herbata zielona przy pierwszym parzeniu ma działanie bardziej pobudzające a z drugiego i trzeciego uspokajające.
Biały wrzątek to stan gotującej się wody tuż przed mocnym wrzeniem (nazwa pochodzi od dużej ilości pęcherzyków powietrza znajdujących się w niej wtedy)
Nigdy nie należy zalewać wrzątkiem herbat zielonych i białych. Powoduje to utratę aromatu i klarowności herbaty a również osłabienie jej zdrowotnych właściwości.
Jeżeli liście herbaciane długo pozostają w wodzie, to dodatkowo fermentują, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Dlatego warto korzystać z różnego rodzaju zaparzaczy lub „koszyczków” do parzenia.
Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie i smak. Przez pierwsze minuty napar ma działanie pobudzające a po około 6-7minutach parzenia teina znika prawie całkowicie. Herbata wtedy ma zatem więcej garbnika, staje się cierpka i gorzka ale nie pobudza (po 3-4 minutach zaczynają się w naparze wydzielać taniny które neutralizują działanie teiny).