Jak parzyć herbatę?

Jak parzyć herbatę?

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Parzenie herbaty jest uzależnione od wielu czynników jak rodzaj herbaty, czas parzenia, temperatura wody, dostępne naczynia do zaparzania czy w końcu upodobania osoby, dla której ją parzymy

Aby dobrze zaparzyć herbatę trzeba kierować się kilkoma zasadami:

1. Najpierw przygotować odpowiednią ilość suszu - około 2-2,5 g herbaty na filiżankę a suszu owocowego 5 g

Herbatę należy przechowywać w suchym i ciepłym miejscu w dobrze zamkniętym pojemniku. Może to być metalowa puszka, szczelnie zamykany słoik lub specjalnej 3 warstwowej torebce. 

2.  Przy parzeniu trzeba przestrzegać odpowiedniej temperatury wody i odpowiedniego czasu parzenia.

Rodzaj herbaty Ilość suszu Pierwsze parzenie  Kolejne parzenie Ilość zaparzeń Temperatura parzenia
Herbata biała 1,5-2g 2 minuty 3 minuty 2 90 C
Herbata zielona 1,5-2 g 2 minuty 3 minuty 3 70-80 C
Herbata czarna 1,5-2 g 3 minuty 2 minuty 2 95 C
Herbata czerwona  2 g 2 minuty 1 minuta 3 95 C
Herbata Oolong 2 g 2 minuty 1 minuta 3 90 C
Herbata owocowa 2 g 5 5 2 95 C
Yerba Mate 3/4 tykwy 3-4 3-4 6 80 C
Rooibos 2 g 3-4 3-4 2 90 C

Kilka Uwag

Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C a po 12 minutach spada do temperatury 75°C.

Herbata zielona przy pierwszym parzeniu ma działanie bardziej pobudzające a z drugiego i trzeciego uspokajające.

Biały wrzątek to stan gotującej się wody tuż przed mocnym wrzeniem (nazwa pochodzi od dużej ilości pęcherzyków powietrza znajdujących się w niej wtedy)

Nigdy nie należy zalewać wrzątkiem herbat zielonych i białych. Powoduje to utratę aromatu i klarowności herbaty a również osłabienie jej zdrowotnych właściwości.

Jeżeli liście herbaciane długo pozostają w wodzie, to dodatkowo fermentują, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Dlatego warto korzystać z różnego rodzaju zaparzaczy lub „koszyczków” do parzenia.

Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie i smak. Przez pierwsze minuty napar ma działanie pobudzające a po około 6-7minutach parzenia teina znika prawie całkowicie. Herbata wtedy ma zatem więcej garbnika, staje się cierpka i gorzka ale nie pobudza (po 3-4 minutach zaczynają się w naparze wydzielać taniny które neutralizują działanie teiny).